1. The Turbo Trans Am Registry Page is back up. Have a look by clicking on the Registry Link on the menu bar above.

Cold start rattle

Discussion in 'LS1 Discussion Area' started by TTA 1077, Oct 14, 2009.

  1. TTA 1077

    TTA 1077 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 23, 2005
    Messages:
    292
    Likes Received:
    2
    Any of you LS guys get a rattle at cold start? When the G8 sits for a few days and I start it, it seems to be pretty noisy for the first 2-3 minutes. Sound like lifters. First LS powered car so not sure if this is normal.​

     
  2. PhillyD

    PhillyD Well-Known Member

    Joined:
    Jul 15, 2009
    Messages:
    442
    Likes Received:
    0
    If this is a standard GM pushrod engine then you'll get that every day until the car warms up. GM engines are awesome performers but terrible in their lack of refinement.
     
  3. WS6

    WS6 Stay thirsty my friends

    Joined:
    Aug 19, 2007
    Messages:
    2,186
    Likes Received:
    13
    Both my old 2005 silverado w/6.0 and the current GXp w/LS4 rattle like yours. I've seen technical service bulletins on it and if I remember it's not a lifter problem but rather a tensioner rattle.
     
  4. TTA 1077

    TTA 1077 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 23, 2005
    Messages:
    292
    Likes Received:
    2
     
  5. 72firebird

    72firebird Super Moderator

    Joined:
    May 14, 2004
    Messages:
    1,241
    Likes Received:
    2
    LS series motors are notorious for piston slap on cold starts, especially the truck motors (and even more so the 6.0L, LQ9 I believe is the engine code). It's nothing to worry about, people have put 200k+ miles on vehicles with them sounding like that on cold starts since day one.
     
  6. WS6

    WS6 Stay thirsty my friends

    Joined:
    Aug 19, 2007
    Messages:
    2,186
    Likes Received:
    13
    Yes, maybe that's what it was...I was thinking I read it was a timing chain tensioner noise.
     
  7. tta299

    tta299 White Car Fever

    Joined:
    Aug 22, 2004
    Messages:
    1,820
    Likes Received:
    1
    My 02 8.1 rattles a little it has 257k miles my ls1 and ls2 dont. I use royal purple in them with wixx filters
     
  8. 92conv

    92conv Well-Known Member

    Joined:
    Jun 3, 2008
    Messages:
    229
    Likes Received:
    0

    That's exactly what it is, we had several cycle through the service dept when I was working at the dealership. As sad as it is, it's become acceptable for todays cars to have that noise on start-up. (We had a '99 Ford Expedition, that we purchased new, get bought back by Ford because of the very same thing. I was on my 4th motor when I finally had enough of it........so it's not just a GM thing either.)

    I will tell you though, if it last longer than 2-3 minutes you may want them to look into it, or at least note that in your service records.......we had several 6.0 Denali's get new motors because the noise persisted beyond what is considered normal.
     
  9. tta299

    tta299 White Car Fever

    Joined:
    Aug 22, 2004
    Messages:
    1,820
    Likes Received:
    1
    my 6.0 trailblazer has never rattled ?
     
  10. Quiky One

    Quiky One Gold Member

    Joined:
    Jan 28, 2007
    Messages:
    51,917
    Likes Received:
    2
    My 5.3 does it, LS1 5.7 doesn't, and 6.0 doesnt.

    5.3 was rattling when we bought it at 23k miles. Still does it at 80k!
     
  11. smiley

    smiley Active Member

    Joined:
    Mar 1, 2007
    Messages:
    63
    Likes Received:
    1
    i'd guess piston slap as well. google that and you'll find tons of info about it.

    although neither of my ls1 cars have it..
     
  12. Snowman

    Snowman Well-Known Member

    Joined:
    May 1, 2012
    Messages:
    123
    Likes Received:
    4
    My 02 LS1 Camaro has done it since new. Meh, 10 years later it still runs great & turns 13.7 @ 103 at the track, not bad for a heavier drop top. I know it's an annoying sound, but I wouldn't worry about it. I also wouldn't mess around with additives. I run Mobil 1 5W30, no issues or leaks since new. Run the same in my 94 LT1. It's quite on start up. My 5.3L in my Avalanche is quiet.
     
  13. tta299

    tta299 White Car Fever

    Joined:
    Aug 22, 2004
    Messages:
    1,820
    Likes Received:
    1
    bes i got was 13.20 with my drop top slp long tubes borla exhaust no tune! i ran 10w30 royal purple after 5k miles

    [​IMG]
    [​IMG]
     
    Last edited: Jun 8, 2012
  14. tta299

    tta299 White Car Fever

    Joined:
    Aug 22, 2004
    Messages:
    1,820
    Likes Received:
    1
    302k miles on my 8.1 royal purple 02 2500 hd crew cab
     
  15. Snowman

    Snowman Well-Known Member

    Joined:
    May 1, 2012
    Messages:
    123
    Likes Received:
    4
    That's a solid improvement for sure over stock. I put in at least 6 passes and they were all fairly similar times. Another guy was running a 99 30th T-Top pulling 13.5 sec runs. 13.2 is decent with the heavier drop top for sure. SS in white looks good.
    [​IMG]
    [​IMG]
     
    Last edited: Jun 9, 2012
  16. White Dwarf 89

    White Dwarf 89 Well-Known Member

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    110
    Likes Received:
    0
    260k miles and counting here on 2000 Silverado 6.0 rattling and all.
     

Share This Page